Sødt fra naturen
Sukker udvindes af sukkerroer på vores breddegrader. Med sin rene, klare sødme er det en af de mest alsidige ingredienser, du kan have i dit køkken. Ud over sød smag bidrager sukker med flere forskellige egenskaber i madlavning såsom fremme hævning af brød og boller, forlænge holdbarhed af syltetøj samt sikre blød og cremet konsistens af is.
Sukkerroer og sukkerrør
Alle frugter, grøntsager og bær indeholder varierende mængder sukker. Sukkerroer og sukkerrør er de eneste planter, som indeholder så meget sukker, at det kan svare sig at udvinde det. Verden over produceres omkring 75% af alt sukker på basis af sukkerrør. På grund af klimaet kan vi i Norden kun dyrke og derfor også kun fremstille sukker af sukkerroer.
Sukker, der udvindes fra sukkerrør og sukkerroer, kaldes også sakkarose. Sakkarose består af lige dele glukose (druesukker) og fruktose (frugtsukker). Andre typer sukkerarter er laktose, som findes i mælkeprodukter, og maltose, som findes i stivelse fra korn som f.eks. hvede og byg.
Alle sukkerarter er kulhydrater, som har det samme energiindhold pr. 100 g.
Fra roe til krystal
I Danmark dyrkes størstedelen af sukkerroerne i Lolland Falster og det Sydvestlige Sjælland. Sukkerroerne høstes om efteråret og vinteren, og det er kun i disse måneder, at sukkerproduktionen er i gang. Når roerne er transporteret til sukkerfabrikken, vaskes de og skæres derefter i pommes frites-lignende stænger, de såkaldte roesnitter.
Sukkerindholdet i roerne udvindes ved, at man lægger roesnitterne i 70 grader varmt vand. Derved får man en råsaft, som renses og koncentreres til en såkaldt tyksaft, der indeholder cirka 70 procent sukker. Når man koger tykaften, dannes der hvide sukkerkrystaller, og når man derefter centrifugerer saften, er der til sidst kun krystaller tilbage – et rent og naturligt hvidt sukker. Processen med udvinding af sukker fra sukkerroer tager cirka 12 timer, og hver sukkerroe giver omtrent 30 sukkerknalder.
Få mere at vide om de forskellige trin i sukkerproduktionen i filmen Fra roe til sukker.