Opskrifter til konditori • Småkager
Vaniljekranse og honningkager

ingredienser
Vaniljekranse
- 1 vaniljestang
- 500 g hvedemel
- 350 g smør
- 260 g sukker
- 150 g mandelmel
- 1 æg
Honninghjerter
- Fordej (skal laves mindst 1 måned i forvejen)
- 500 g hvedemel
- 500 g honning
Dej 2
- 2 æggeblommer
- 10 g potaske
- 1 kg fordej
- 5 g kanel
- 5 g stødt ingefær
- 5 g stødt nellike
- 10 g hjortetaksalt
Fremgangsmåde
Vaniljekranse
Flæk vaniljestangen på langs, og bland kornene med sukkeret. Kom alle ingredienserne i en røremaskine, og bland godt. Sprøjt små ringe på bagepapir med en stjernetylle. Bag kransene ved 200 °C i 8-10 min. Lad de færdige vaniljekranse køle helt af på en rist. Opbevar kagerne i en tætsluttende beholder, så de er klar til jul.
Honninghjerter
Bland mel og honning, og opbevar dejen i en skål i køleskabet i en måned, inden den skal anvendes.
Dej
Rør potaske og æggeblommer sammen i en skål. Bland æggeblommerne godt sammen med fordej, kanel, ingefær, nelliker og hjortetaksalt. Rul dejen ud på et melet bord til ca. 4 mm tykkelse. Stik hjerter ud med en udstiksform, og læg dem på en bageplade, der er smurt med olie og strøet med hvedemel. Bages i ovnen ved 180 °C i 10-12 minutter. Hjerterne er meget hårde, når de er færdigbagte. Opbevar dem derfor i køleskabet i 3-4 dage, så de kan opsuge fugt. Pensl eller dyp herefter honninghjerterne med/i chokolade.